Znajdź swój przepis

Karnawałowe kokardki

15 stycznia, 2016

Karnawałowe kokardki to nowa odsłona ciasta, które przygotowujemy na faworki. Pięknie wyglądają i co ważniejsze są prostsze w formowaniu od tych tradycyjnych.

Ciasto, aby miało pęcherzyki powietrza należy je dobrze „zbić” wałkiem. Wtedy ciasto napowietrzamy i podczas smażenia ukazują się duże wybrzuszenia.

Karnawałowe kokardki powinny być bardzo kruche. Uzyskasz to dzięki bardzo cienkiemu rozwałkowaniu ciasta. Ja wałkuję do momentu, aż przez ciasto będzie lekko prześwitywać blat stołu lub stolnica.

Formowanie ciasta jest bardzo proste. Bierzemy kawałek ciasta i za pomocą dwóch palców środek ciasta przyciskamy do wewnątrz tworząc kształt kokardki. Ważne, aby zrobić to dosyć mocno w innym wypadku podczas smażenia kokardki mogą nam się rozwijać.

Karnawałowe kokardki polecam dla osób, które szukają nowości w kuchni i nie chcą przyrządzać klasycznych faworków. Tym kształtem na pewno zaskoczysz każdego.

Koniecznie podawaj je z cukrem pudrem. Najlepsze są zaraz po usmażeniu, ale na drugi dzień także są smaczne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.

karnawałowe-kokardki
KARNAWAŁOWE KOKARDKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 duże talerze

  • 350 g maki tortowej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki masła lub margaryny, zimnego
  • 4 łyżki spirytusu
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i siekamy np. nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (ewentualnie malakserem). Następnie szybko zagniatamy ciasto. Wałkiem uderzamy ciasto, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza (będą miały ładne wybrzuszenia). Na oprószonej mąką stolnicy bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kawałki o wym. 7 x 6 cm. Każdy kawałek ściskamy palcami do środka tworząc kształt kokardki. Olej najlepiej rzepakowy mocno podgrzewamy i smażymy kokardki na lekko złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i oprószamy cukrem pudrem.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam,
    Właśnie próbowałam zrobić faworki z Pani przepisu… Niestety ciasto wyszło tak twarde, że nie bylam w stanie go ugnieśc. Polecam dodać wiecej śmietany – 5 łyżek i wtedy można spokojnie wyrabiać.
    Pozdrawiam

  2. Kucharska A. says:

    ładne :-) jak długo trzeba tym wałkiem okładać ciasto?

  3. wygląda super

  4. Jolanta S. says:

    Uroczo się prezentują:)

  5. Czy zamiast spirytusu może być wódka? Czy wogole można pominąć alkohol?

    1. Moze byc wodka :)

    2. Może być też ocet, albo rum. A do smażenia można też dodawać smalec, nabierają fajnego smaczku ;) Przepisów jest sporo. Z takich różnic jeszcze, to wiele razy robiłam też bez śmietany, ale z większą ilością jajek. O dziwo były bardziej kruche. Niektórzy wstawiają też na pół godziny do lodówki. Ale każdy finalnie dobry ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x