Kokosowe ciasto z jagodami o niezwykle pysznym smaku i wilgotnej konsystencji, które długo zachowuje swoją świeżość. W sezonie użyj świeżych jagód, natomiast po skończonym sezonie dodaj mrożone.
Kokosowe ciasto z jagodami to niepozorny wypiek, który nie sprawia zupełnie żadnych problemów podczas przygotowania, a smakuje rewelacyjnie. Doskonały dla osób początkujących w kuchni.
Jagody dodajemy do środka ciasta i również na górę. Uzyskujemy przez to bardziej wyrazisty smak i podczas jedzenia jagody są na całym cieście.
Ciasto możesz upiec również w wersji z malinami. Będzie równie smaczne.
Ciasto jest delikatne, wilgotne z nutą kokosa oraz przepysznym smakiem jagód. Latem rewelacja, ale również idealne zimą, aby przywołać wspomnienia letnich dni. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.
KOKOSOWE CIASTO Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g masła, roztopionego
- 2/3 szklanki mleka np. kokosowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego, temp. pokojowa
- 2 jajka, duże
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
DODATKOWO:
- 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wiórki. Jajka miksujemy z cukrem do lekkiego spienienia, nie dłużej. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy roztopione masło o temp. pokojowej, jogurt, ekstrakt, mleko i na koniec w kilku porcjach suche składniki. Formę o wymiarach 20×10 lun nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta i oprószamy połową jagód (mrożonych nie rozmrażamy, a jedynie obtaczamy w łyżeczce mąki ziemniaczanej). Przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie oprószamy pozostałymi jagodami. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Komentarze
Czy można jagody zastąpić borówkami
tak
Ile kalorii ma porcja,???
Zrobiłam wyszło pyszne
Zamieniłam połowę tłuszczu na olej kokosowy i połowę mąki na gryczaną
Trochę się kruszy ale nikomu nie przeszkadzało ????
Napewno powtórzę ????????????
Ciasto po prostu przepyszne A do tego proste i szybkie do wykonania. Jestem zachwycona ????????