Lany chrust to najszybszy i najprostszy przepis na popularne w tłusty czwartek chruściki. Ciasto wylewamy na rozgrzany tłuszcz tworząc fikuśne zawijasy. Zaraz po usmażeniu chruściki są chrupiące i najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem, chociaż można je podawać również samodzielnie.
Do przygotowania lanego chrustu będziesz potrzebować buteleczki z niewielkim otworkiem, aby wylewać ciasto. Taki otwór mają buteleczki po soku, wodzie, ketchupie.
Na rozgrzany tłuszcz wylewamy ciasto tworząc zawijasy o dowolnym kształcie. Na końcu przepisu znajdziesz film z przygotowania przepisu.
Lany chrust fajnie sprawdzi się w karnawale na imprezy. Przygotujesz je w tempie ekspresowym i do tego to fajna zabawa. Ciekawy kształt na pewno zaskoczy nie jedną osobę. Podczas smażenia skojarzyło mi się to z wylewaniem wosku w Andrzejki.
Długo przekonywałam się do tego przepisu i zawsze wygrywały tradycyjne faworki, ale tutaj muszę namówić Cię i zaproponować tą wersję. Przepyszne, chrupiące zawijaski, które po pierwszym wypróbowaniu przekonały mnie do siebie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.
LANY CHRUST
SKŁADNIKI NA CHRUST:
ILOŚĆ: 1 duży talerz
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki cukru waniliowego
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
- olej do smażenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Żółtka
oddzielamy
od
białek
i
miksujemy
z
cukrem
na
puszystą
masę.
Następnie
dodajemy
mleko,
wódkę
oraz
przesianą
mąkę
i
miksujemy
do
połączenia.
Białka
miksujemy
na
sztywną
pianę
i
dodajemy
do
ciasta
delikatnie
mieszając.
Gotowe
ciasto
przelewamy
do
buteleczki
z
niedużym
otworkiem
np.
po
napoju,
ketchupie
itp.
Na
dobrze
rozgrzany
olej
wylewamy
ciasto
tworząc
esy-floresy.
Smażymy
z
obu
stron
na
złoty
kolor.
Po
usmażeniu
odsączamy
z
nadmiaru
tłuszczu
na
ręczniku
papierowym.
Oprószamy
cukrem
pudrem.
TUTAJ znajdziesz film z wykonania przepisu.
Komentarze
A proszę powiedziec jak smakują kolejnego dnia?
Niestety najlepsze zaraz po usmażeniu, ale następnego dnia też są dobre