Muffinki, które doskonale nadają się na przekąskę z dodatkiem ketchupu lub innego sosu. Wspaniałe dla dzieci lub na drugie śniadanie. Doskonałe na piknik lub grilla. Ciasto z wyczuwalnym kukurydzianym posmakiem i lekko słodkim akcentem. Inspiracja: iowagirleats. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 12 dużych lub 24 małe muffinki
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- kilka parówek
Roztopione masło mieszamy razem z cukrem, jajkami oraz maślanką. W oddzielnej miseczce przesiewamy mąki, sodę oraz mieszamy z solą. Suche składniki mieszamy w dwóch partiach z mokrymi. Formę na muffinki smarujemy masłem lub używamy silikonowych. Napełniamy każdą do połowy i wkładamy do środka parówkę o dł. ok. 2 cm. Pieczemy w temp. 190 C przez 10-15 min. Podajemy ostudzone razem z ketchupem. Smacznego.
Komentarze