Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Na słodko, Pierniczki, pierniki

Piernik z powidłami

Grudzień 7, 2018 , 279002 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Piernik z powidłami jest jednym z najsmaczniejszych zaraz po staropolskim. Wilgotny, miękki o intensywnym smaku i zapachu.

Piernik możesz upiec tuż przed świętami lub kilka dni wcześniej. Podczas przechowywania nie traci na smaku i wilgotności.

Przepis łączy w sobie intensywny smak przypraw korzennych, powideł śliwkowych oraz czekolady. Do środka możesz dodać posiekane orzechy włoskie lub suszone śliwki. Na pewno wzbogacą smak piernika.

Piernik z powidłami to idealny przepis na nadchodzące święta. Przepyszny, delikatny i puszysty. Jeden z moich ulubionych pierników.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.

piernik z powidłami

PIERNIK Z POWIDŁAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 100 g czekolady deserowej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 12×26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Masło roztapiamy w garnuszku, następnie dodajemy powidła, miód oraz kakao i przyprawę do piernika. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę (ok.8 minut). Następnie cały czas miksując dodajemy powoli ostudzoną masę oraz w kilku porcjach suche składniki. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Masło podgrzewamy razem z mlekiem do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy figami, daktylami lub orzechami.

piernik z powidłami
piernik z powidłami
piernik z powidłami
piernik z powidłami
piernik z powidłami

Komentarze

  • Odpowiedz Agnieszka Październik 6, 2021 at 22:24

    Czy od takiej ilości powideł nie zrobi się zakalec?
    Z piernikami mam dylemat, bo piekłam już z dwóch różnych przepisów (akurat nie od Pani) i za każdym razem zakalec :( Nie wiem czy te przepisy były do kitu (jeden z gazety, drugi z internetu), czy ja nie umiem pierników piec. Spróbuję któryś Pani przepis, może się w końcu uda upiec porządny piernik :)

    • Odpowiedz aneta Październik 7, 2021 at 17:38

      Piekłam go kilka razy i nigdy nie było zakalca :) ważne, aby zbyt długo go nie mieszać bo wtedy ciasto może być gliniaste ;)

    • Odpowiedz Lidia Styczeń 9, 2022 at 14:17

      Piernik extra polecam wszystkim. Przerobiłam na Termimix wyszedł pyszny. Pozdrawiam serdecznie ????????????

  • Odpowiedz Konrad Grudzień 22, 2020 at 11:04

    Czy można piernik dodatkowo przełożyć powidłami?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 23, 2020 at 11:10

      Tak

  • Odpowiedz Gosia Grudzień 21, 2020 at 20:32

    Upieczone! W jaki sposób przechowywać piernik, aby przetrwał do świąt? Czy przechowywanie w lodówce w plastikowym pojemniku wystarczy czy może owinąć bawełnianą ścierką?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 23, 2020 at 11:13

      W lodówce pod folią

  • Odpowiedz Magda Grudzień 19, 2020 at 00:46

    Czymozna zamiast masła dodac oleju kokosowego? I maki orkiszowej?

  • 1 2 3

    Odpowiedz na „GosiaAnuluj odpowiedź