Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Sernik caffe latte

Sierpień 2, 2019 , 68431 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik caffe latte to leciutki deser o kawowym smaku i spodzie z herbatników, który przypomina kawę latte macchiato.

Spód z herbatników o lekko słodkim i kawowym posmaku.

Masa serowa jest delikatna, dzięki dodaniu odrobiny ubitej śmietany ma lżejszą konsystencję. Dzielimy na dwie warstwy z czego do jednej dodajemy napar z kawy.

Góra to puszysta pianka z ubitej śmietanki, która fajnie smakuje i kontrastuje z nieco cięższą warstwą serową.

Sernik caffe latte to delikatny deser o kawowym smaku. Po przekrojeniu sernik ma ciekawe warstwy, które przypominają latte macchiato. Idealny deser na letnie spotkania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

"SŁODKIE ŚWIĘTA - 40 PRZEPISÓW NA CIASTA"

PREMIERA E-BOOKA JUŻ ZA:

PIERWSZY TYDZIEŃ PROMOCYJNA CENA 35 ZŁ 49 ZŁ

SERNIK CAFFE LATTE

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 170 g herbatników maślanych lub kakaowych
  • 90 g masła, roztopionego
  • 3-4 łyżeczki mocnego naparu z kawy

NAPAR Z KAWY:

  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu, półtłustego np. z wiaderka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki +2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy olejem. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub wrzucamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Łączymy z roztopionym masłem i naparem z kawy. Dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy i dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.
Kawę mieszamy w gorącej wodzie, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia.
Twaróg miksujemy z wanilią i cukrem pudrem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy 4-5 łyżek do masy serowej i delikatnie łączymy. Masę serową dzielimy na dwie części i dodajemy do jednej napar z kawy. Do każdej części dodajemy niewielkim strumieniem 1/3 ostudzonej żelatyny. Jasną masę serową wykładamy na spód z herbatników, następnie warstwę kawową. 2 łyżki cukru pudru dodajemy do śmietanki oraz wlewamy niewielkim strumieniem pozostała żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na warstwę kawową i wykonujemy łopatką cukierniczą z ząbkami fale. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.

sernik caffe latte
sernik caffe latte
sernik caffe latte
sernik caffe latte
sernik caffe latte

inspiracja: smakolykiberenki

Komentarze

  • Odpowiedz koala Sierpień 17, 2020 at 17:48

    Czy obie warstwy serowe wykładamy do formy w tym samym czasie czy należy odczekać aż biała warstwa stężeje w lodówce i dopiero na nią wyłożyć kawową? To samo pytanie mam odnośnie warstwy śmietankowej – wykładamy ją na niestężałą warstwę kawową? Nie wymieszają się? Pozdrawiam.

    • Odpowiedz aneta Sierpień 18, 2020 at 08:53

      Możesz odczekać :)

  • Odpowiedz Ola Czerwiec 8, 2020 at 22:20

    Polecam tortownicę max 24 cm inaczej warstwy wychodzą bardzo wąskie… Po za tym pychota!

  • Odpowiedz Monika Sierpień 12, 2019 at 12:45

    Na wierzch dajemy tylko ubita śmietanę kremowe?

    • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 12, 2019 at 21:51

      Tak :)

  • Odpowiedz Konesso P. Sierpień 2, 2019 at 15:30

    To ciasto jest idealne!

  • Odpowiedz aneta Grudzień 6, 2020 at 18:31

    tak :)

  • Dodaj komentarz