Sernik puszysty, lekki i w niczym nie przypominający ciężkich typowych serników. Sernik jest słodki z pysznym lukrem na spodzie z herbatników. Przepis jest bardzo prosty, natomiast wymaga długiego pieczenia w niskiej temperaturze.
Od
razu
odpowiem
na
najczęstsze
pytanie
dotyczące
sernika.
Czy
można
użyć
sera
z
wiaderka?
Tak,
ale
warto
rozejrzeć
się
za
tymi
lepszymi
jakościowo.
Często
lepszym
rozwiązaniem
są
bardziej
niszowe
marki
od
tych
popularnych,
ale
i
tutaj
znajdziemy
dobre.
Ja
lubię
piec
serniki
na
twarogu
zmielonym
marki
Pilos.
Natomiast
jeśli
mam
tylko
czas
sama
mielę
i
kupuję
twaróg
półtłusty.
Uwaga: jeśli nie masz możliwości kupienie dobrego jakościowo twarogu użyj tego z wiaderka, ale odsącz go z nadmiaru płynu i zważ ile zostało gramów. Jeśli mniej niż kilo dodaj więcej sera. To najprostszy sposób na dobry sernik.
Sernik możesz wykonać na spodzie z herbatników, biszkoptów, kruchym cieście ale także będzie smaczny bez spodu.
Pieczemy go długo, ale za to mamy pewność, że nie będzie miał dużych pęknięć (kilka małych może się zdarzyć) i w miarę równo będzie rósł.
Sernik puszysty jak chmurka, leciutki i spokojnie można zjeść nawet kilka kawałków. Fajna propozycja na wiosenny i letni czas, natomiast cięższe zostawmy na okres zimowy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK PUSZYSTY
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg sera półtłustego, trzykrotnie mielonego
- 7 jajek
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 g masła, roztopionego
- 1 budyń waniliowy (40g), proszek
- 2 łyżki mąki tortowej
- 200 ml mleka
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki wody
DODATKOWO:
- 250 g herbatników maślanych
* składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Herbatniki
układamy
w
rzędach
jeden
obok
drugiego.
Twaróg
miksujemy
razem
z
cukrem
waniliowym,
1/2
szklanki
cukru,
roztopionym
masłem
oraz
żółtkami.
Powoli
cały
czas
miksując
wlewamy
mleko
oraz
kremówkę.
Przesiany
proszek
budyniowy
oraz
mąkę
dodajemy
do
masy
serowej.
Białka
ubijamy
na
sztywną
pianę,
pod
koniec
wsypujemy
pozostały
cukier.
Łączymy
delikatnie
z
masą
serową.
Wykładamy
na
herbatniki.
Pieczemy
w
temp.
150
C
przez
około
1h
40
min,
aż
skórka
będzie
mocno
zarumieniona
i
środek
lekko
galaretowaty.
Po
upieczeniu
zostawiamy
przez
15
min
w
zamkniętym
piekarniku,
następnie
lekko
uchylamy
drzwiczki
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.
Następnego
dnia
polewamy
lukrem,
który
warto
zrobić
wcześniej,
aby
mógł
stężeć.
Komentarze
Czy aby sernik był cytrynowy można do niego dodać sok z cytryny? Jeśli tak to ile?
warto dodać skórkę otarta z 1 cytryny i sok z połowy cytryny lub aromat cytrynowy
Ja natomiast mam pytanie w jaki sposób mogłabym go upiec z kratką na wierzchu. Czy to się może udać przy tak puszystym serniku?
Do tego przepisu nie polecałabym kratki na górę.
Czy jak nie dodam budyniu sernik nie wyjdzie?
Tak, w przepisie konieczne jest dodanie budyniu