Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Sernik straciatella z malinami i nutellą

Lipiec 6, 2016 , 279176 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik straciatella z malinami i nutellą. Przepyszne połączenie kilku smaków, ale przede wszystkim bardzo prosty i błyskawiczny deser. Spód z nutellą, masa sernikowa z czekoladą oraz pyszne świeże owoce w galaretce. Niesamowity deser, który na pewno będzie hitem domowych imprez.

Spód na bazie herbatników połączonych z nutellą jest słodziutki z chrupiącymi herbatnikami, które z czasem lekko miękną. Po kilku godzinach w lodówce spód będzie twardszy i bardziej zwarty w konsystencji.

Masa serowa z kawałeczkami czekolady oraz dodatkiem ubitej kremówki jest delikatna w smaku i doskonale równoważy słodki smak spodu. Twaróg fajnie smakuje z czekoladą przez co smak nie jest mdły. Jeśli nie chcesz mielić twarogu możesz zastąpić go dobrym jakościowo serem z wiaderka.

Maliny idealnie pasują do czekolady i fajnie ożywiają smak. Pięknie wyglądają zatopione w galaretce i zachowują dłużej świeżość.

Sernik straciatella z malinami i nutellą to idealny letni deser, którym na pewno zaskoczysz gości. Doskonały dla dzieci, które uwielbiają nutellę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

"SŁODKIE ŚWIĘTA - 40 PRZEPISÓW NA CIASTA"

PREMIERA E-BOOKA JUŻ ZA:

PIERWSZY TYDZIEŃ PROMOCYJNA CENA 35 ZŁ 49 ZŁ

SERNIK STRACIATELLA Z MALINAMI I NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 300 g zmielonych herbatników kakaowych
  • ok. 350 g kremu czekoladowego Nutella

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, potrójnie mielonego
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4-5 łyżek posypki czekoladowej lub startej czekolady (deserowej lub gorzkiej)

DODATKOWO:

  • ok. 400 g malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 ml gorącej wody

Nutellę przez chwilę podgrzewamy i łączymy z herbatnikami. Wykładamy na dno tortownicy o śr. około 26 cm, wyrównujemy i dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz startą czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, łączymy z twarogiem. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy masę na spód i układamy maliny. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch sernika. Wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.

straciatella
straciatella
straciatella
straciatella

Komentarze

  • Odpowiedz Katarzyna Czerwiec 25, 2021 at 19:03

    Uwielbiam ten przepis, będę robiła ciasto już drugi raz. A zamiast herbatników na spod polecam zmielić sucharki. Moim zdaniem dużo lepszy wychodzi ;)

  • Odpowiedz Natalia Listopad 9, 2020 at 12:10

    Sernik boski! :) Dziękuję za ten przepis! Jedyne, co nie do końca mi wyszło to spód – wg. mnie nutelli było właśnie za mało, bo był zbyt sypki i kruszył się przy dotknięciu (herbatniki zmieliłam na drobny pył). Trzeba znaleźć swoje własne złote proporcje :) Pomimo tego, wyszedł pyszny i wszyscy goście chwalili – zniknął ze stołu najszybciej ze wszystkich ciast, dobrze, że zostawiłam 2 kawałki w lodówce dla siebie na później :) Po przygotowaniu trzymałam go całą noc w lodówce przed podaniem, ale uważam, że najlepszy był po jeszcze kolejnej nocy w chłodzie. Jeszcze raz dziękuję za przepis!

  • Odpowiedz Wiesława Sierpień 17, 2020 at 14:12

    Niestety ciasto nie spełniło moich oczekiwań. Ewidentnie 5 łyżek żelatyny to za dużo – masa wyszła zbyt ścisła, nutelli również uważam, że należy dodać mniej – masa na spód zbyt miękka (musiałam dodać jeszcze 100 dkg ciastek). Przepis należy lekko poprawić.

  • Odpowiedz Marta Lipiec 16, 2020 at 22:01

    Dobrze rozumiem, ze smietanke nalezy ubic osobno i dopiero ubitą dodac do masy serowej? Czy pozniej podczas dodawania zelatyny i mieszania mikserem nie ma ryzyka zwarzenia sie masy? :)

  • Odpowiedz Kasia Lipiec 14, 2020 at 09:23

    A jaki rozmiar blaszki?

    • Odpowiedz aneta Lipiec 14, 2020 at 10:50

      Tortownica o śr. 26 cm

    1 2 3

    Dodaj komentarz