Znajdź swój przepis

Sernik z jagodami

13 lipca, 2016

Sernik z jagodami na zimno na spodzie z ciasteczek oreo oraz z kremem śmietankowym na bazie mascarpone. Przepyszny deser z owocami sezonowymi, który urzeka swoim kolorem i pięknym wyglądem.

Spód wykonujemy z połączenia dobrze zmielonych ciasteczek oreo, kakao oraz masło. Podczas chłodzenia masa dobrze zastygnie i stworzy dosyć zwartą konsystencję.

Sernik wykonujemy w połączeniu z jogurtem greckim, twarogiem sernikowym oraz ubitą kremówką, aby nadać lekkości strukturze.

Masę jagodową możesz przetrzeć przez sitko, aby uzyskać jednolity fioletowy kolor bez skórek, ale dla mnie nie stanowi to problemu.

Wierzch sernika wykonałam na bazie serka mascarpone oraz kremówki, dzięki czemu masa jest gęsta i kremowa. Całość udekorowałam świeżymi jagodami.

Sernik z jagodami jest cudownym deserem na lato i do tego nie wymaga pieczenia. Niesamowite kolory przyciągają wzrok i do tego smak jest świetny. Sernik nie jest ciężki i po jednym kawałeczku nie będziesz miała wrażenia przejedzenia. Bardzo fajnie podkreśla smak sernika spód z ciasteczek oreo, który jest słodziutki i lekko chrupiący.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik jagodowy

SERNIK Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 350 g zmielonych ciastek oreo
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g masła lub margaryny

SKŁADNIKI NA MASĘ JAGODOWĄ:

  • 600 g jogurtu greckiego, temp. pokojowa
  • 400 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 szklanki jagód
  • ok. 5-6 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 szklanka jagód na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Dobrze zmielone ciasteczka oreo łączymy z przesianym kakao. Następnie dodajemy masło (może być zimne) i ponownie miksujemy do połączenia lub łączymy palcami. Tortownicę o śr. 24 cm ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wykładamy papierem do pieczenia. Masę z ciastek wykładamy na dno i boki tortownicy lekko dociskając i wyrównując. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do całkowitego wystudzenia (powinna być płynna). Jogurt chwilę miksujemy z twarogiem, dodajemy przesiany cukier puder oraz zmiksowane jagody. Masę łączymy z ostudzoną żelatyną oraz ubitą wcześniej kremówką. Masę wykładamy na spód i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Serek miksujemy razem z kremówką, aż masa będzie mocno gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy na stężałą masę i dekorujemy świeżymi jagodami.

sernik jagodowy sernik jagodowy sernik jagodowy sernik jagodowy sernik jagodowy sernik jagodowy sernik jagodowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można na masę z mascarpone położyć galaretkę? Czy nie jest wystarczająco gęsta ?

    1. aneta Autor says:

      Mozna nieco zagęścić śmietan-fixem lub łyżeczką żelatyny :)

  2. Ja jagody zblendowałam i gotowałam aż uzyskałam mus. Dodałam chłodny do masy serowo-jogurtowej. Twaróg mielilam. Nie ufam tym z wiaderek.

  3. Dzień dobry, zrobiłam zgodnie z przepisem i niestety po wyłożeniu na stół całe ciasto się rozpadło, co mogło być przyczyną?

    1. W przepisie nie ma nic o pieczeniu. Ciasto było w lodówce prawie cały dzień.

    2. Czy w takim razie sernik powinnam upiec?

    3. aneta Autor says:

      Rozpadł się bo nie był ścięty?

  4. Czy można dodać mrożone jagody?

    1. Ilovebake says:

      Można :)

  5. Cudowny kolor !

  6. blondikas says:

    borówka amerykańska też może być?

    1. Ilovebake says:

      Z borówką nie będzie takiego koloru sernika, chyba lepiej jednak dodać jagody

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x