Przepyszne ciasto słonecznikowiec z kremem na bazie kajmaku, kremówki i podprażonych ziaren słonecznika. Całość przeplatana biszkoptem kakaowym i polana polewą z gorzką czekoladą. Rewelacyjne, proste i cudowne w smaku ciasto przekładane.
Ziarna słonecznika prażymy, aby był chrupiący i dał się łatwo pokroić lub zmielić. Dodajemy go do kremu, który jest bardzo słodki o smaku masy krówkowej. Krem dzięki temu zyskuje nowy smak i do tego gdzieniegdzie chrupie.
Fajny kontrast dla słodkiego ciasta daje polewa wykonana na bazie gorzkiej czekolady. Mocny i dosyć gorzki smak przełamuje słodycz ciasta.
Wierzch ciasta zamiast podprażonych orzechów możesz udekorować ziarnami słonecznika.
Słonecznikowiec to bardzo proste ciasto i niesamowicie pyszne. Idealne dla osób, które uwielbiają lekkie ciasta z kremem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
SŁONECZNIKOWIEC
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g masy kajmakowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA PRAŻONY SŁONECZNIK:
- 200 g ziaren słonecznika
- 2 łyżki mleka
- 40 g masła
- 1/2 szklanki cukru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- orzechy laskowe, podprażone (opcjonalnie)
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier
oraz
żółtka.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
dodajemy
w
kilku
niedużych
porcjach
do
masy.
Mieszamy
bardzo
delikatnie
za
pomocą
dużej
łyżki.
np.
drewnianej
lub
szpatułki.
Formę
o
wym.
24
x
24
cm
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
170
C
na
około
40-45
min.
Po
wyjęciu
z
piekarnika
formę
z
biszkoptem
rzucamy
na
zabezpieczoną
podłogę
z
wysokości
około
30
cm.
W
ten
sposób
biszkopt
nam
nie
powinien
opaść.
Zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Ziarna
słonecznika
przekładamy
na
patelnie
razem
z
mlekiem,
masłem
oraz
cukrem.
Prażymy
przez
10-15
min
na
niedużym
ogniu
(nie
wolno
dopuścić,
aby
słonecznik
zbyt
mocno
się
przypiekł,
ponieważ
będzie
gorzki).
Studzimy
i
drobno
siekamy
lub
mielimy
w
malakserze.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywna
masę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
masę
kajmakową.
Cały
czas
miksując
wlewamy
powoli
żelatynę
oraz
na
koniec
dodajemy
zmielony
słonecznik.
Masę
wykładamy
na
blat
biszkoptowy
i
przykrywamy
drugim.
Kremówkę
podgrzewamy
dosyć
mocno,
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
połączenia.
Gotową
polewę
wykładamy
na
wierzch
ciasta,
oprószamy
podprażonymi
orzechami.
Komentarze
Jeszcze nigdy nie udało mi sie zrobić lepszego biszkoptu jak z tego przepisu – jest bardzo mięciutki i ładnie wyrasta
Ja czasami dodaję cienką warstwę kwaśnego dżemu, żeby przełamać smak słodkiego kremu.
Ogólnie bardzo lubię ten przepis i ciasto zawsze robi furorę, jak mam gości
Czy masa kajmakowa powinna być również schłodzona jak kremówka ??
Pozdrawiam
nie
Czy podprażamy sam słonecznik na patelni czy dajemy mleko słonecznik masło i cukier razem wszystko na patelnię ?
mozna podprazyc
Da się jakoś uratować zważoną masę?
Czy do biszkoptu nie był dodawany proszek do pieczenia? w przepisie nie ma … pytam, bo chciałam się upewnić:)
Ja nie dodawałam, ponieważ nie było potrzeby biszkopt ładnie wyrósł bez niego
Natomiast bez proszku bardzo delikatnie łączymy składniki z białkami bo one są podstawą wyrośniętego biszkoptu:)