Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bezy, Torty

Tort bezowy z kremem kawowym

Marzec 10, 2016 , 216157 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tort bezowy z kremem kawowym to mocno słodki deser dla fanów bezy. Krem jest leciutki, delikatny i nie za słodki dzięki dodaniu kawy. Beza natomiast mocno słodka, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Smaki doskonale do siebie pasują i równoważą. Rewelacyjne połączenie, które sprawdzi się na przeróżne okazje.

Blaty bezowe wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu. Białka powinny być w temp. pokojowej, dobrze ubite na sztywną masę. Mąka ziemniaczana i sok z cytryny ustabilizuje ją i utrzyma kształt podczas pieczenia. Należy pamiętać, że podczas pieczenia beza rośnie i warto jej nie napełniać, aż pod obrysowaną linię. Zostaw niewielką przestrzeń od brzegów. Bezę nie należy bardzo mocno spłaszczać. Jeśli mają być wysokie i tworzyć ciekawy efekt brzegi wywijaj do góry i nie naciskaj środka, aby nie tworzyć w nim wgłębienia. Beza podczas pieczenia lekko popęka i jest to normalny efekt, którym nie należy się przejmować. Świadczy też o dobrym wysuszeniu wierzchu.

Krem kawowy wykonujemy chwilę przed wyłożeniem na blaty bezowy. Tort bezowy przechowujemy nie dłużej niż 3 dni w lodówce.

Tort bezowy z kremem kawowym nie będę ukrywać, że trafił w mój gust idealnie. Słodki smak, a nawet bardzo słodki i z drugiej strony mocny smak kremu kawowego. Przepyszny tort i do tego prosty w wykonaniu. Nie napracujesz się przy nim zbyt mocno, a efekt jest cudowny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy i ciasta z bezą.

tort bezowy

TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Białka powinny być w temp. pokojowej. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą talerza o śr. 22 cm obrysować dwa okręgi.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Masą wypełniamy dwa okręgi (zostawiamy około 1-2 cm od linii) lekko wyrównując brzegi. Wierzch dwóch blatów oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy do 140 C z włączonym termoobiegiem i pieczemy przez 30 min, następnie zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez 30-40 min, aż wierzch będzie dobrze wysuszony. Bezę po upieczeniu zostawiamy na 15 min w piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Śmietankę razem z serkiem miksujemy do uzyskania gęstej masy. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz kawę i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia. Połowę kremu wykładamy na jeden blat bezowy, przykrywamy drugim i smarujemy pozostałą częścią kremu. Wierzch przed podaniem możemy oprószyć kawą rozpuszczalną lub kakao.

tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy

Komentarze

  • Odpowiedz Sylwia Kwiecień 19, 2022 at 00:03

    Cudowny przepis, tort wspaniały!!! Goście wyjedli do ostatniego okruszka! Zamiast czarnej kawy dodałam kawę Inkę i to był strzał w dziesiątkę! Polecam, zwłaszcza z dodatkiem kilku świeżych truskawek.

  • Odpowiedz Gosia Styczeń 6, 2022 at 12:28

    Czy jest inna opcja niż serek mascarpone ?

    • Odpowiedz aneta Styczeń 9, 2022 at 15:26

      Możesz zmienić na serek śmietankowy naturalny np. z Piątnicy :)

  • Odpowiedz Dominika Kwiecień 12, 2021 at 20:12

    A ja mam grzeszne pytanie ;) czy można dodać trochę spirytusu, albo innego alkoholu np. wódki kawowej do kremu?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 14, 2021 at 13:14

      tak :)

      • Odpowiedz Dominika Kwiecień 17, 2021 at 12:10

        Cudnie dziękuję, będzie pijana beza urodzinowa ????

    1 2 3

    Odpowiedz na „anetaAnuluj odpowiedź