Wiśniowa chmurka to leciutkie ciasto z wiśniami zatopionymi w galaretce, kremem śmietankowym oraz pyszną bezą. Rewelacyjny sposób na wykorzystanie białek.
Ciasto wykonałam na spodzie z herbatników, ponieważ miałam same białka po tłustym czwartku. Natomiast możesz je wykonać na spodzie z ciasta kruchego.
W sezonie do ciasta użyj wiśni świeżych, natomiast poza nim możesz dodać rozmrożone.
Krem śmietankowy jest leciutki, delikatny i idealnie pasuje do chrupiącej bezy. Zamiast żelatyny zrób krem pół na pół z kremówką i mascarpone. Będzie równie smaczny, a jeśli nie przepadasz za żelatyną unikniesz jej dodawania.
Beza jest chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku. Mega słodka, ale doskonale komponuje się z pozostałymi warstwami.
Wiśniowa chmurka to zaraz po wersji malinowej mój ulubiony smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
WIŚNIOWA CHMURKA
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:
- ok. 400 g wiśni, świeżych lub rozmrożonych
- 2 x galaretka wiśniowa
- 700 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BEZOWĄ:
- 4 białka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 duża paczka herbatników, maślanych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Herbatniki możesz zamienić na ciasto kruche
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia
i
na
dnie
układamy
herbatniki.
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Następnie
wkładamy
do
lodówki
do
lekkiego
stężenia.
Dodajemy
wiśnie
i
mieszamy.
Wykładamy
na
herbatniki
i
wkładamy
do
lodówki.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywny
krem,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
galaretkę
i
owijamy
folią,
wkładamy
na
noc
lub
kilka
godzin
do
lodówki.
Białka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Następnie
po
łyżce
dodajemy
cukier,
aż
powstanie
gęsta
i
lśniąca
masa.
Wykładamy
do
identycznej
formy
wyłożonej
papierem
do
pieczenia
lub
rysujemy
kształt
na
papierze
i
wypełniamy
masą
bezową.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
140
C
i
od
razu
zmniejszamy
do
110
C
bez
termoobiegu
(100
C
z
termoobiegiem)
i
pieczemy
przez
około
1,5
godz.
Zostawiamy
w
piekarniku
do
całkowitego
wystudzenia.
Następnie
delikatnie
odrywamy
papier
i
nakładamy
na
warstwę
jasnego
kremu.
Kroimy
ostrym
nożem.
Przechowujemy
w
szczelnym
pojemniku
w
chłodnym
miejscu.
Komentarze
Kiedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny? W składnikach widnieją a w przepisie już zostały pominięte.
Jak juz ubijemy bialka z cukrem
Dzień dobry, jeśli chce zrobić to ciasto na kruchym spodzie, jak wtedy postępować? Kruchy spod należy najpierw upiec, jak tak to w jakiej temperaturze/ile minut?
Dziękuję z góry za info ❤️
Tak, wcześniej pieczemy kruchy spod ok. 20 minut w temperaturze 180C
Dzień dobry!
Bardzo Panią proszę, wyślę mi Pani przepis na malinowa chmurkę? Bardzo bardzo proszę, zawsze robiłam tylko od Pani przepisu i był przepyszny. Teraz szukam i nie mogę znaleźć
innego nie chce robić. Tak bardzo rozpaczam bo nie zapisalam sobie, gdyż myslalam że zawsze będę wchodzić na Pani stronę. Pozdrawiam cieplutko.
Nie wiem czy o ten przepis chodziło https://ilovebake.pl/2012/07/03/ciasto-z-malinami-kruszonka-i-bydyniowa-pianka-przepis/
Witam.A ja mam takie pytanie ,czy zamiast świeżych /mrożonych wiśni może być dżem wiśniowy (akurat mam swój robiony domowy )?
Myślę, że tak