Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka piaskowa

Kwiecień 13, 2012 , 8054 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
babka piaskowa przepis

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • ew. skórka z cytryny

Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i kręcimy na jasna, puszystą masę.

Dolewamy olej lub masło i znów miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek i cukier waniliowy (oraz ewentualnie skórka cytrynowa). Miksujemy.

Białka ubijamy i delikatnie dodajemy ją do gęstej masy żółtkowej.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Patyczek powinien być suchy, a babka złocista.

Babkę polewamy lukrem: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki wody.

Komentarze