CIASTO:
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
POLEWA:
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1½ szklanki mleka w proszku
- ½ szklanki wiórków kokosowych
DODATKOWO:
- płatki migdałowe
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Obie mąki łączymy wraz ze szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym oraz posiekanym masłem. Następnie dodajemy żółtko, śmietanę, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i wszystko razem zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Po 2 godzinach ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, boki ciasta zawijamy do środka (ok. 1-1,5 cm) i nacinamy nożem. Ciasto nakłuwamy wszędzie widelcem, oprócz boków i wkładamy do piekarnika na 20 min. 190 stopni, aż ciasto się zarumieni.
Na polewę gotujemy mleko z cukrem, dodajemy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mleko w proszku, wiórki kokosowe, mieszamy i lekko przestudzoną masę wylewamy na spód. Dekorujemy płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą. Smacznego.
Komentarze