Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Cupcakes

Muffinki z truskawkami i bezą

April 27, 2012 , 15066 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
muffinkizbeza2

Słońce razi swoimi promieniami i przypomina, że czas już jeść o wiele lżej, co nie znaczy mniej kalorycznie ;). Muffinki łączą w sobie delikatność ciasta, lekką kwasowość truskawek i cudowną, kruchą bezę. Idealne połączenie do wykorzystania na majowy, długi weekend. Truskawki niestety jeszcze mrożone, ale jak tylko zacznie się sezon na owoce zachęcam do spróbowania innych kombinacji np. z jagodami lub malinami. Dodam, że przepis bardzo łatwy w wykonaniu i takiemu laikowi jak ja super się udał ( może tylko beza chciała uciekać ;p). Dziewczyny sprawdzajcie przepis i piszcie jak wam smakuje :). Pozdrawiam.

 

SKŁADNIKI  NA CIASTO:

Z przepisu wychodzi ok. 12 szt. muffinek

  •     2 szklanki maki pszennej
  •     1/2 szklanki cukru
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1/2 łyżeczki soli
  •     1/2 szklanki kefiru lub maślanki
  •     2 jajka
  •     1/2 szklanki oleju
  •     kilka kropli aromatu waniliowego
  •     ok. pół kg mrożonych lub świeżych truskawek

 

 

 BEZA:

  •     2 białka
  •     0,5 szklanki drobnego cukru

 

Do miski wsypujemy suche składniki, następnie dodajemy mokre składniki i dokładnie łączymy mikserem. Ciasto wykładamy do foremek na muffinki ( tylko do połowy foremki). Dodajemy po 1 łyżce truskawek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy, gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo cukier i ponownie ubijamy do połączenia. Masę wykładamy na owoce za pomocą szprycy cukierniczej lub łyżeczką robimy małe kleksy. Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 175 stopni. Smacznego :).

 

Komentarze

  • Reply Chabrowe W. August 19, 2015 at 08:44

    Podoba mi się ta beza na wierzchu – wypróbuje :)

  • Leave a Reply