Mini serniczki na zimno


Żar leje się z nieba, czyli lato zaczyna się w pełni i bardzo dobrze:). Możemy wariować w kuchni i wymyślać desery, które dadzą nam choć chwilę orzeźwienia. Na długi majowy weekend wymyśliłam sernik, ale w trochę innej postaci. Małe serniczki są idealne na piknik lub inną imprezę na powietrzu. Deser jest tak lekki, że nie wiadomo kiedy znika jeden za drugim. Zapraszam do spróbowania:).

MASA SEROWA:

Ilość: 12 małych serniczków

  •     440g waniliowego serka homogenizowanego (Danio) lub innego gęstego odpowiednika
  •     150 ml śmietany kremówki
  •     2 łyżki cukru pudru
  •     1 czubata łyżka żelatyny
  •     200 g truskawek

 

 

SPÓD:

  • 180g herbatników maślanych lub ciastek
  • 2 łyżki masła lub margaryny

 

Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodajemy serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy, następnie wlewamy do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Herbatniki miksujemy blenderem lub wkładamy do woreczka foliowego i kruszymy wałkiem do ciasta. Następnie dodajemy 2 łyżki masła i łączymy, aż herbatniki będą wilgotne i stworzą dosyć zwięzłą całość.

Truskawki kroimy na plasterki ok. pół cm.

Do formy na muffinki wkładamy papilotki do pieczenia i dodajemy łyżkę pokruszonych herbatników. Dociskamy dosyć mocno, aby ciastka stworzyły zwarty spód. Do każdej foremki wlewamy po łyżce masy serowej i dodajemy plasterek truskawki, następnie przykrywamy kolejna łyżką masy. Na wierz sernika wykładamy trzy plasterki truskawek. Całość Wkładamy  do lodówki do stężenia (na wierzch można również wylać galaretkę ). Smacznego.

 

wydrukuj teraz