Jak zaczynać jakąś dziedzinę to tylko od podstaw. Podaję przepis na klasyczne pancakes, które mogą posłużyć jako baza do śniadaniowych rewolucji:). Idealnie sprawdzą się z dodatkiem miodu, owoców, syropu klonowego, orzeszków. Jeśli zamienimy cukier na sól możemy je również jeść na słono np. z bekonem. Smacznego.
SKŁADNIKI:
Ilość: ok. 8 placuszków
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- 50g roztopionego masła
Do miseczki wsypujemy mąkę i cukier. Następnie dodajemy jajko, mleko i masło, mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Rozgrzewamy patelnie teflonową i wylewamy około pół chochelki ciasta. Gdy na powierzchni placka powstaną bąbelki powietrza należy przewrócić go na drugą stronę i smażyć na lekko złoty kolor. Smacznego.
Komentarze