Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasto francuskie

Jabłkowa tarta z masłem orzechowym i miodem – przepis

Maj 8, 2012 , 10839 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tarta-jablkowa-2

Czasem po prostu wyznaję zasadę: dobry przepis, to szybki przepis. Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie parę minut, a w czasie pieczenia możemy robić inne przyjemne rzeczy;). Masło orzechowe wymieszane z miodem to coś super pysznego. Przyznam się, że kiedyś jadłam masło orzechowe i nie rozumiałam zachwytu nad nim, ale jakże się myliłam. Tarta nie dość, że wyśmienicie smakuje, szybko się robi, to jeszcze ma jedną zaletę jest zdrowa. Miód, chyba nie muszę pisać o jego właściwościach, jabłka ( owoce powinniśmy jeść min. raz dziennie ) i dobroczynne działanie orzechów, które stymulują nasz mózg. Można jeść bez wyrzutów sumienia;).

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275g)
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu + 4 łyżeczki do polania
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki sypkiego cukru
  • cukier puder

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Ciasto francuskie kroimy na 3 płaty o wielkości ok. 13 x 26 cm i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło orzechowe przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofali do uzyskania płynnej konsystencji, następnie dodajemy 2 łyżki miodu i mieszamy. Masę nakładamy na ciasto francuskie zostawiając ok. 1-2 cm od brzegów. Jabłka obieramy i przekrawamy na pół, wydrążamy i kroimy na plasterki o szer. 1 cm. Tak przygotowane jabłka kładziemy wzdłuż jeden po drugim, do końca ciasta. Posypujemy lekko sypkim cukrem i polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 do momentu, aż ciasto będzie złotego koloru. Przed podaniem możemy lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze