Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Kokosowe ciasto z mango

Maj 9, 2012 , 12652 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-z-mango-1

Dzisiaj proponuję bardzo prosty w wykonaniu przepis na ciasto z owocami mango. Idealne na lato, ponieważ schłodzona masa owocowa bardzo orzeźwia. Wyczuwalny smak kokosu genialnie współgra ze słodyczą mango, a samo ciasto jest miękkie i delikatne. Zapraszam do pieczenia. Pozdrawiam.

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 5 łyżek wiórek kokosowych + 2 łyżki do posypania na wierzch ciasta
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 3 łyżki bitej śmietany ( nie słodzonej )

 

Mango kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze ( można też użyć tłuczka do ziemniaków), łączymy z bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku. W osobnej miseczce łączymy mąkę, wiórki i proszek do pieczenia. Dodajemy po łyżce do masy białkowej i lekko mieszamy, starając się aby piana nie opadła. Na koniec do masy dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C, pieczemy przez 20-25 min. do uzyskania złotego koloru.

Po ostudzeniu ciasta nakładamy na nią masę z mango i oprószamy 2 łyżkami wiórek kokosowych. Następnie wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Smacznego.

 

Komentarze

Dodaj komentarz