Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Mini serniczki z owocami – przepis

Maj 26, 2012 , 11923 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
serniczki1

Mój M. dzisiaj wchodzi do kuchni, a tam co rusz jakiś nowy smakołyk:). Chyba wariuję, ale piekę na okrągło i prawie bez przerwy, mam wenę ot co:). Mini serniczki wykombinowałam ponieważ został mi serek, a że nie lubię jedzenia marnować na szybko upiekłam serniczki.  Są pyszne, lekkie, słodkie i znikają jeden po drugim niewiadomo kiedy;). Mini serniczki to dla mnie świetny sposób na to, aby zaserwować sobie małe co nieco, ale żeby nie piec dużego sernika. Pozdrawiam i smacznego.

SKŁADNIKI :

  • 340g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 ½ ekstraktu z wanilii
  • kilka pokruszonych ciastek np. maślanych
  • 2 szklanki np. truskawek

Serek, cukier, jajka oraz ekstrakt z wanilii mieszamy mikserem do płynnej konsystencji. Ciastka kruszymy za pomocą blendera lub widelca. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, na samym dnie układamy ciasteczka ok. łyżki na każdą foremkę. Następnie wlewamy masę do ok. ¾ objętości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 C i pieczemy przez ok. 25 min. Po upieczeniu serniczków nie należy wyciągać z piekarnika przez min. godzinę, po tym czasie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy truskawkami pokrojonymi w plasterki i posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz Katarzyna B. Grudzień 22, 2017 at 14:33

    witam, chciałabym upiec te serniczki z kawałkami brzoskwiń w środku i z 1kg twarogu. W jaki sposób zmienić proporcje innych składników? Czy wydłużyć czas pieczenia?

  • Dodaj komentarz