Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Scones z gorzką czekoladą – przepis

May 29, 2012 , 8169 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
scones2

Scones to angielskie bułeczki, które podawane są do herbaty o tzw. five o’clock. Podaje się zazwyczaj z masłem, dżemem lub z dodatkami np. rodzynkami. Ja wykonałam z gorzką czekoladą ponieważ uwielbiam jej smak. Do bułeczek dodałam tylko 2 łyżki cukru i wyszły tylko leciutko słodkie, można nawet powiedzieć, że nie wyczuwa się za bardzo słodyczy, a tylko czekoladę. Przypominają trochę w smaku ciastka z gorzką czekoladą. Jeśli ktoś woli słodziutkie wypieki można po prostu dodać podwójną porcję cukru lub użyć mlecznej czekolady. Scones nie przypominają klasycznych polskich bułeczek, raczej są kruche i przypominają połączenie bułki z ciastkiem. Polecam wypróbować. Pozdrawiam dziewczyny:).

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 8-10 bułeczek

  •  2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 łyżek zimnego masła
  • ½ szklanki ubitej śmietany kremówki ( niesłodzonej )
  • 1 jajko
  • 1 szklanka pokrojonej na drobne kawałeczki gorzkiej czekolady

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1 szklanka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Mieszamy mikserem lub ręcznie do powstania grudek z ciasta, dodajemy czekoladę i ponownie łączymy.

Do ubitej śmietany dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia. Dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta i łączymy wszystko razem (jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze 1-2 łyżki kremówki ). Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wałkujemy na wys. ok. 2,5 cm, szklanką lub foremką do ciastek wycinamy koło. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min do uzyskania lekko złotego koloru. Składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzone bułeczki ozdabiamy dowolnie polewą, ja zatapiałam dolną część w czekoladzie i polewałam lekko górę oraz posypałam drobno pokrojonymi orzeszkami. Podajemy po ok. godzinie, aż polewa zastygnie. Smacznego.

Komentarze

Leave a Reply