Sezon na truskawki trwa, więc trzeba zajadać się nimi dopóki można:). Bułeczki są przepyszne, szczególnie nadzienie, które wprost rozpływa się w ustach. Idealne na śniadanie, dla dzieci, na podwieczorek lub do pracy. Po prostu uniwersalne bułeczki, które możecie wykonać z dowolnymi owocami. Za przepis dziękuję dorotus. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 9 bułeczek
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
- 400 g truskawek
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 60 g roztopionego masła
Mleko lekko podgrzane wlewamy do miseczki, dodajemy cukier, jajko, żółtko. Następnie przesianą mąkę razem z suchymi drożdżami ( jeśli wykonujemy bułeczki ze świeżych drożdży musimy na początku zrobić rozczyn ), masło i sól. Wszystko wyrabiamy na gładkie i nie klejące ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces wyrastania możemy wstawić miseczkę z ciastem do piekarnika nastawionego na max. 40 C z lekko uchylonymi drzwiczkami, sprawdzając co jakiś czas czy piekarnik nie grzeje za mocno.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy 9 okrągłych bułeczek, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki i łączymy do uzyskania grudek.
Napuszone bułeczki posypujemy lekko mąką i dnem szklanki robimy wgłębienia, dosyć mocno dociskając, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Do każdego wgłębienia sypiemy ok. ½ łyżeczki bułki tartej i wkładamy całe truskawki. Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką . Pieczemy w 190 C przez ok. 20 min. do złotego koloru. Po wyjęciu posypujemy lekko cukrem pudrem i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego.
Komentarze