Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasto francuskie

Ciastka francuskie z jabłkami i kruszonką – przepis

Czerwiec 3, 2012 , 14740 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka2

Bardzo spodobał mi się przepis na ciastka z kruszonką, które zaprezentowała Majka na swoim blogu kalejdoskop kulinarny. Oczywiście zmodyfikowałam przepis pod siebie i zamieniłam galaretkę na jabłka, ale możemy użyć truskawek, malin lub innych dowolnych owoców. Wyszły pyszne, chrupiące i tak jak lubię czuć jabłuszka. Oczywiście nie ma co tutaj dużo mówić, o tym, że ciastka nie zajmą Wam więcej przygotowania niż 15 min. W sam raz na wizytę niespodziewanych gości … Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

 ILOŚĆ: ok. 6 ciastek

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ( ok. 250 g)
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 60g mąki
  • 25g cukru
  • 35g masła, roztopionego

Z ciasta francuskiego wycinamy kawałki o wymiarach ok. 11x 14 cm. Przekładamy na papier do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na cztery części i wycinamy środki. Następnie kroimy w plasterki i układamy na kawałkach ciasta francuskiego. Posypujemy lekko cynamonem. Składniki na kruszonkę łączymy w miseczce do uzyskania grudkowatej faktury i posypujemy ciastka. Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 15 min do złotego koloru ciasta. Studzimy i dopiero wtedy podajemy. Smacznego.

 

 

Komentarze