Rozmyślając nad tym co zrobić na kolację wpadł mi pod rękę przepis Dorotus na placuszki z jabłkami i twarożkiem. Przepis bardzo się udał, placuszki wyszły przepyszne, lekko kremowe z wyczuwalna nutą cynamonu i gałki. Chociaż wolę jabłuszka pokrojone w kostkę to starte na tarce także mi posmakowały. Osobiście najlepiej smakują mi tego samego dnia zaraz po usmażeniu, ze szklanką zimnego mleka:). Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 20-25 placuszków
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 180g mąki
- 400g startych na tarce kwaśnych jabłek
- 200g śmietankowego twarożku (jak na sernik)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu
- większa szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do miseczki przekładamy żółtka, mąkę, twarożek, jabłka, miód, migdały, sól, cynamon oraz gałkę. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli do reszty ciasta. Smażymy na lekko rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze