Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery

Ciasto pudding czekoladowy z bitą śmietaną – przepis

Czerwiec 9, 2012 , 7111 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
pudding1

Pudding czekoladowy to coś czego nigdy nie jadłam. Postanowiłam zmienić ten fakt i znalazłam przepis na ciasto lub jak kto woli deser, właśnie z wykorzystaniem puddingu. Sam przepis jest banalnie prosty i każdy go spokojnie zrobi. Ja wykorzystałam ciastka z masłem orzechowym, które wykonałam wcześniej, ale Wy jeśli nie macie ochoty piec można kupić gotowe np. maślane, waniliowe lub inne. Ważne, aby były to ciastka kruche, które będzie można łatwo pokruszyć. Zaznaczam jednak, iż z ciastkami orzechowymi smakuje wspaniale i warto włożyć trochę wysiłku, aby móc się później rozkoszować smakiem:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA PUDDING CZEKOLADOWY:

  • 1 ½ szklanki mleka
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • ok. 300 g ciastek kruchych np. maślanych ( ja dałam ciastka z masłem orzechowym, przepis podaję poniżej )
  • ok. 15 szt. biszkoptów
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • kilka kostek czekolady do starcia na wierzch

Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy gorzką czekoladę i podgrzewamy do roztopienia czekolady. Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy stopniowo do ubitych białek. Na koniec łączymy białka z ekstraktem z wanilii. Ciepłe mleko z czekoladą dodajemy powoli do masy białkowej, cały czas miksując. Połączoną masę gotujemy do pojawienia się bąbelków, następnie zmniejszamy ogień i dalej gotujemy, aż masa stanie się gęsta, cały czas mieszając.

Ciastka kruszymy w blenderze lub wałkiem. Dodajemy roztopione masło i łączmy, aż ciastka wchłoną masło i staną się wilgotne.

Pucharek wykładamy warstwą ciasteczkową do wysokości ¾ naczynia. Na warstwę z ciastek układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Wylewamy powstałą masę czekoladową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy. Po schłodzeniu masy nakładamy na wierzch masę śmietanową. Kostki czekolady ścieramy na wierzch tarką lub tak jak ja obieraczką do ziemniaków ( okazała się przydatna do czegoś innego ). Schładzamy min. 2-3 godz, a najlepiej wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego.

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM:

ILOŚĆ: ok. 20 ciasteczek

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 113 g masła
  • 0,5 szklanki masła orzechowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru do obtoczenia

Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i gałką. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i masło orzechowe, ponownie ubijamy przez ok. 3 min. Do masy dodajemy jajko i łączmy. Po wymieszaniu stopniowo dodajemy suche składniki. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w cukrze i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka lekko dociskamy widelcem tworząc kratkę. Pieczemy w 176 C przez ok. 12 min.

Komentarze