Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Pancakes z bananami – przepis

June 10, 2012 , 70704 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
pancakes

Pancakes zawsze robię wtedy, gdy nie mam ochoty robić obiadu. Są szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Mocno bananowe, możemy podawać z lodami, bitą śmietaną, owocami, czekoladą, opcji jest wiele. Ja wybrałam dosyć klasycznie banan i czekolada, połączenie niezawodne:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 placuszków

  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 banan, rozdrobniony
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz cukier. Następnie wlewamy mleko, masło, dodajemy rozdrobnionego banana, jajka oraz ekstrakt. Wszystkie składniki łączymy mikserem lub trzepaczką. Pancakes smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po pojawieniu się bąbelków powietrza na wierzchu placuszka przekładamy na drugą stronę. Podajemy z pokrojonymi w plasterki bananami polanymi czekoladą, miodem lub bez dodatków. Smacznego.

Komentarze

Leave a Reply