Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta z owocami

Francuskie ciasto z rabarbarem – przepis

Czerwiec 13, 2012 , 10465 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto3

Zakupiłam wczoraj w warzywniaku rabarbar i od razu wzięłam się za jego wykorzystanie. W internecie jest zatrzęsienie przepisów na ciasta, bułeczki, desery. Ja postanowiłam zrobić coś mało skomplikowanego, do przetestowania jak smakuje rabarbar w cieście. Moje zakupione łodyżki okazały się mocno kwaśne i wtedy warto wymieszać go z 1-2 łyżkami cukru. Niestety nie znam się jeszcze na odmianach rabarbaru i nie wiem czy są słodsze rodzaje i bardziej kwaśne. Pomimo wszystko wypiek się udał, migdały chrupały pod zębami, a mięciutki rabarbar idealne wtopił się w słodkie, pulchne ciasto. Pozdrowienia.

SKŁADNIKI:

  • 4-5 szklanek pokrojonego rabarbaru
  • 114 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych

Mąkę przesiewamy razem proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 5 min. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie ekstrakt z wanilii. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy suche składniki. Tortownice o śr. 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto na wierzch wykładając pokrojony rabarbar i posypując migdałami. Pieczemy w temp. 200 C przez 35 min. do uzyskania złotej skórki. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz