Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta drożdżowe, Słodkie bułeczki

Czekoladowy chlebek z czereśniami – przepis

Czerwiec 14, 2012 , 6450 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
chlebek

Przepis na ten chlebek pochodzi z książki 100 Great Breads. Jest przepyszny, mięciutki ( niestety najlepiej smakuje tego samego dnia, ale taki urok ciast drożdżowych ), wykonałam go z mleczną czekoladą ponieważ jest bardziej słodka, a w chlebku nie ma ani grama cukru. Natomiast możecie również wykonać go z inną czekoladą np. gorzką. Ciasto możemy także podzielić na dwie części, wtedy wychodzą dwa średniej wielkości chlebki. Polecam taki wypiek na śniadanie dla dzieci lub piknik, idealnie sprawdzi się także jako przekąska w pracy:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła, miękkiego
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 170 g czereśni, wydrylowanych i przekrojonych na pół
  • ½ szklanki mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałeczki

W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło i drożdże. Następnie wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem lub dłońmi, do uzyskania nie klejącego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki, natomiast jeśli za suche letniej wody. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy, tworzymy dosyć płaski placek i wsypujemy czekoladę oraz czereśnie. Delikatnie łączymy, jeśli ciasto stało się za mocno wilgotne możemy podsypać niewielka ilością mąki. Jeśli składniki nam powypadały możemy je ułożyć na wierzchu ciasta, nie wpłynie to na smak chlebka. Ponownie zostawiamy na godzinę, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto pieczemy w temp. 205 C przez 20-25 min do uzyskania złotej skórki. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz