Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Halloween, Muffinki

Muffinki czekoladowe – przepis

June 15, 2012 , 90563 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
muffinki1

Czekoladowe muffinki chodziły za mną już długi czas, aż w końcu udało się je zrobić. W internecie zobaczyłam super wykończenie przypominające pajęczynę, postanowiłam zobaczyć na co mnie stać i wykonać taką sieć;p. Wbrew pozorom stworzenie takiej dekoracji nie jest trudne, ale wykonanie jej w precyzyjny sposób to już wyższa szkoła jazdy, jeszcze niestety na to potrzeba doświadczenia:). Muffinki wyszły bardzo czekoladowe, super mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Po prostu idealne czekoladowe muffinki. Pozdrowienia przed weekendem, ja jutro oczywiście będę kibicować i zagrzewać naszych do walki;p.

SKŁADNIKI:

 ILOŚĆ: ok. 12 – 15 muffinek

  • 2 jajka
  • 220 g cukru
  • 110 g mąki pszennej + 1 łyżka do wymieszania czekolady
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki mleka
  • 150 g masła, roztopionego
  • 120 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki

 SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady

W miseczce miksujemy jajka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wanilie oraz mleko. Na koniec mieszamy powstałą masę z masłem i dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę, którą wcześniej mieszamy z łyżką mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do ¾ wysokości i pieczemy ok. 25 min. Po ostudzeniu wierzch muffinek polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Białą czekoladę również rozpuszczamy i przekładamy do woreczka cukierniczego lub zwykłego foliowego ( lepiej jak woreczek jest ze sztywniejszej folii ), nożyczkami wycinamy mała dziurkę w jednym z rogu woreczka i robimy niewielką kropkę z czekolady na środku muffinki. Dookoła kropki z czekolady wykonujemy okręgi i wykałaczką przeciągamy przez środek tworząc coś na kształt pajęczyny. Odstawiamy do zastygnięcia lub konsumujemy od razu. Smacznego.

 

Komentarze

  • Reply Daga March 16, 2016 at 15:33

    Czy zamiast kakao mogę dac mąkę aby wyszły białe?

    • Reply Ilovebake March 16, 2016 at 15:37

      Tak, a nawet mozesz dodac zamiennie biala czekolade zamiast gorzkiej

      • Reply Daga March 16, 2016 at 15:41

        A nie będą za słodkie?

        • Reply Ilovebake March 16, 2016 at 15:49

          Wszystko zależy jakie smaki lubisz ;)

  • Reply The N. April 2, 2015 at 17:18

    Super stronka. Zrobię je na święta wielkanocne ♥. Na pewno zasmakuje mojej rodzinie :)

    • Reply Ilovebake April 2, 2015 at 19:29

      Dzięki wielki :) Udanych Świąt życzę całej Twojej rodzince :)

  • Reply alexcook March 15, 2015 at 10:42

    Pyszne! Lecz moje się przypiekły i są twardsze na górze i mięciutkie w środku ale i tak pyszne!

  • Reply Hania K. March 3, 2015 at 21:38

    Małe pychotki! Jak kawałki czekolady nie zdarzą jeszcze zastygnąć w środku są najlepsze ;]

  • Reply kamila January 31, 2015 at 19:44

    ups :) zapomnialam dodac mleka…

    • Reply Ilovebake January 31, 2015 at 19:54

      I juz siedza w piekarniku? ;)

    1 2

    Leave a Reply to Daga Cancel Reply