Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Kruche ciastka z kajmakiem – przepis

Czerwiec 16, 2012 , 23918 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka1

Uwielbiam kruche ciasteczka, nieważne czy są one z nadzieniem, czy też posypane zwykłym cukrem. Najlepiej jak są jeszcze lekko ciepłe i do tego zimne mleko:). A Wy jakie ciasteczka lubicie najbardziej, a może macie swoje ulubione nadzienie? Ja wykorzystałam do nadziewania kajmak, który super skomponował się z maślanym smakiem ciasteczek i orzeszkami. Idealne do podania dla gości lub do zrobienia dla dzieci:). Pozdrowienia.

SKŁADNIKI:

 ILOŚĆ: dwie blachy ciasteczek

  • 16 łyżek masła, miękkiego ( ok. 226 g )
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 ¼ szklanki mąki

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 0,5 szklanki masy kajmakowej
  • 1/3 szklanki pokrojonych drobno orzeszków np. fistaszków

Masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy wanilię oraz sól. Przesianą mąkę dodajemy do powstałej masy maślanej i miksujemy ok. 1 min. Z ciasta formujemy dużą kulę, z której lepimy małe kuleczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej z kuleczek wykonujemy palcem wgłębienie, aż do końca, inaczej dołeczki będą mało widoczne. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zbrązowienia ciasteczek. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Masę kajmakową przekładamy do szprycy cukierniczej lub woreczka foliowego z obciętym lekko rogiem i robimy kleksy we wgłębieniu każdego ciasteczka. Obsypujemy lekko pokrojonymi orzeszkami. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz