Tiramisu po włosku oznacza ocknij się, przebudź, ale także poderwij mnie;p. Zwykle podawane jest z mocną kawą espresso, na drugie śniadanie, zwłaszcza w upały. Deser jest kremowy, mocno kawowy, z delikatnym serkiem. Bardzo efektownie prezentuje się w pucharkach, ale można go wykonać w zwykłym prostokątnym naczyniu lub dekoracyjnych szklankach. Tiramisu stało się tak popularnym deserem na całym świecie, że powstało również z truskawkami, pomarańczami lub malinami, ale chyba się zgodzicie, że nic nie przebije klasycznej wersji kawowej:). Pozdrowienia.
SKŁADNIKI:
- 6 żółtek
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki amaretto
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych lub podłużnych ( ok. 180 g )
- 1,5 szklanki mocnej kawy, wystudzonej
- 0,5 szklanki kakao
Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy serek i miksujemy, aż krem stanie się gęsty. Kawę łączymy z amaretto. Biszkopty lekko moczymy w kamie z amaretto i układamy w naczyniu ( ja użyłam pucharka o śr. 19 cm. ), posypujemy kakao i polewamy masą serową do całkowitego przykrycia biszkoptów. Ponownie posypujemy kakao i układamy biszkopty zamoczone w kawie, kakao, masa, kakao, biszkopty. Powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników ( na wierzchu powinna znajdować się masa z serka ). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao. Smacznego.
Komentarze