Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta drożdżowe, Słodkie bułeczki

Plecionka karmelowa z orzechami – przepis

Czerwiec 24, 2012 , 11230 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
13.PLECIONKA KARMELOWA Z ORZECHAMI - PRZEPIS

Zapach drożdżowego ciasta w niedzielę jest niezastąpiony, w domu robi się jakoś przytulniej i cieplej. Plecionka jest bardzo prosta w wykonaniu i pomimo wszystko, nie napracujesz się za dużo. Smak jest genialny, karmelowy z chrupiącymi orzeszkami, jakie może być lepsze połączenie?. Hmm może tylko mleko z jeszcze ciepłą drożdżówką:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 plecionki

  • 1/2 kg mąki
  • 10 g suchych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g masła, roztopionego
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • szklanka drobno pokrojonych orzeszków np. laskowych lub włoskich
  • jajko do posmarowania

W misce przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, roztopione masło, jajko oraz ciepłe mleko. Wszystko zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Formujemy kulę, którą wkładamy do miseczki i lekko posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości ok. 2 godz. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. Stolnicę posypujemy dosyć dużą ilością mąki, następnie wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Prostokąt smarujemy masą krówkową i posypujemy orzeszkami. Ciasto przekrawamy na pół i zwijamy jak roladę. Środek zwiniętych ciast rozcinamy wzdłuż na pół, zostawiając ok 3-4 cm od góry nie przekrojonego ciasta, aby się ładnie zwijało. Dwa rozcięte końce splatamy i zlepiamy koniec, aby się nie rozwiązał podczas pieczenia. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i przykrywamy ściereczką, zostawiając na 40 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180 C na ok. 20 min, do zbrązowienia skórki. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz