Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Zakręcone bułeczki z jabłkami – przepis

July 5, 2012 , 17035 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
buleczki-z-jablkami

Cudne bułeczki, które bardzo okazale prezentują się po upieczeniu. Smakiem nie przypominają w niczym drożdżówek ze sklepu, są o wiele lepsze. Cynamonowe, miękkie z nadzieniem jabłkowym i słodką polewą. Należy je migiem jeść po upieczeniu, ponieważ jeszcze ciepłe są najlepsze i najbardziej aromatyczne:). Pozdrowienia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 12 bułeczek

  • 4 ½ szklanki mąki
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 8 g suchych drożdży

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 2 jabłka, pokrojone w małą kosteczkę
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ szklanki cynamonu
  • ok. 230 g lekko roztopionego masła

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ¼ szklanki mleka

Do 4 szklanek mąki dodajemy cukier, drożdże, olej i ciepłe mleko, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie się mocno lepiło, ale tak ma być. Zostawiamy na godz. do podwojenia objętości. Po godzinie dosypujemy resztę mąki (½ szklanki), sól, proszek, sodę i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie się mocno lepiło podsypujemy mąką. Wałkujemy na prostokąt o gr. 2-3 cm. Cukier, cynamon i masło łączymy razem. Smarujemy mieszanką ciasto i równomiernie posypujemy jabłkami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 12 części. Wkładamy do blaszki u mnie silikonowa, jeśli pieczemy w zwykłej należy wyłożyć ją papierem do pieczenia ( ja piekłam z połowy porcji w tortownicy o śr. 26 cm ). Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 C i pieczemy przez 20-25 min. do brązowej skórki. Bułeczki po wyjęciu studzimy. Wszystkie składniki na polewę łączymy w miseczce i polewamy nią bułeczki. Smacznego.

Komentarze

Leave a Reply