Czy ktoś nie lubi Nutelli? Zadaję sobie te pytanie, ale chyba większość zgodzi się ze mną, że jest to wyjątkowo dobry krem, który możemy kupić gotowy w sklepie. Muffinki z jego dodatkiem są bardzo delikatne, lekko chrupiące na górze z czekoladowym wnętrzem. Są to dość popularne babeczki i teraz już wiem dlaczego, ponieważ są po prostu przepyszne i znikają szybciej niż można się spodziewać. Jeśli jeszcze nie jedliście wypróbujcie koniecznie, bo nie bez powodu są uwielbiane. Z przepisu Krissy. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10-12 muffinek
- 1 ¼ szklanki mąki
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki masła, miękkiego ( ok. 2 łyżek )
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki mleka
- 12 łyżeczek nutelli ( jedna na każdą babeczkę )
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. W miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. W kolejnej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera dodajemy powoli suche składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i posypujemy cukrem lub kaszką manną. Wypełniamy do ¾ wysokości ciastem. Na wierzch każdej porcji nakładamy łyżeczkę nutelli i wykałaczką lub nożykiem robimy zawijasy. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min. do suchego patyczka. Smacznego.
Komentarze
smaczne i dobre ale kto robi mufinki bez mleka to średnie pozdrawiam ……. Dariusz Szpakowski komentator piłki nożnej
Ciężko mi było określić ile to jest „2 łyżki masła”… roztopionego to bym wiedziała
ale tak to zrobiłam bardzo „na oko” i wydaje mi się, że to ok. 1/3 – 1/4 kostki… Jak myślicie? Zamiast ekstraktu waniliowego, którego nie mam, dałam ziarenka wanilii i bardzo mocno ją czuć. Ogólnie jak to mówią szczerbaci tancerze: passo doble!
2 lyzki masla to okolo 28 gram:-) super wyszly i mam nadzieje, smakowaly
czy musi być ekstrakt z wanilii ?
Nie koniecznie. Może być np. esencja waniliowa albo zupełnie odpuść ten składnik