Lekki deser z malinami i mascarpone – przepis


Lato w pełni i każdy z nas szuka ochłodzenia, nawet desery przechodzą przez usta tylko na zimno. Wymyśliłam przepis na mus malinowy, który podpatrzyłam na stronie Marthy Stewart w oryginale był z bitą śmietaną, ale tak bardzo uwielbiam mascarpone, że wymieniłam ten składnik. Deser wyszedł bardzo kremowy, może lekko za słodki i następnym razem bym zmniejszyła o połowę ilość cukru, ale jeśli lubicie naprawdę na słodko to przygotujcie tak jak jest w przepisie.  Ja zamroziłam go i wyszedł super chłodny deser:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • ok. 10 szt. biszkoptów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ½ łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka zmiksowanych malin
  • ½ szklanki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka malin na wierzch

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach soku z cytryny i zostawiamy na 3 min. Następnie w garnuszku doprowadzamy do wrzenia zmiksowane maliny razem z cukrem, jak tylko pojawią się bąbelki dodajemy żelatynę i gotujemy ok. 1 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W miseczce łączymy serek z wcześniej gotowanymi malinami. Formę u mnie keksówka o wym. 10 x 20 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spód układamy biszkopty ( możemy również je pokruszyć i wyłożyć dno foremki ), wylewamy masę serowo – malinową. Na wierzch wykładamy maliny, otworkami do dołu i przykrywamy lekko folią. Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Smacznego.

wydrukuj teraz