Bułeczki z makiem – przepis


Coraz rzadziej kupuje bułeczki w sklepie i jak mam tylko czas piekę swoje własne. Po pierwsze nie ma w nich żadnych chemicznych substancji, a po drugie smak bułeczek, które teraz możemy kupić zupełnie mi nie odpowiada. Zupełnie inne są bułeczki z tego przepisu, zapach podczas pieczenia jak z dobrej piekarni. Pulchne, delikatne, maślane i do tego makowe:). Naprawdę pyszne do dżemu lub wędliny. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BUŁECZKI:

ILOŚĆ: 15-20 bułeczek

  • 500 g mąki pszennej lub chlebowej
  • 2 łyżki masła, miękkiego
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki maku
  • 1 ¼ łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 275 ml ciepłej wody
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu

Wszystkie składniki wkładamy do miski i zgniatamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy na blat lekko oprószony mąką i wyrabiamy kilka minut. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. Po tym czasie formujemy ok. 15-20 bułeczek, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min. pod przykryciem. Po wyrośnięciu smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem, pieczemy w temp. 200 C przez ok. 12-15 min. Smacznego.

wydrukuj teraz