Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Domowa, klasyczna szarlotka – przepis

July 27, 2012 , 21079 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
domowa-szarlotka2

Przepis na domową szarlotkę każdy powinien mieć. Ta jest najprostsza, bez udziwnień, rozmaitych przypraw. Po prostu klasyk. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g mąki

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek np. papierówek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka razem z cukrem. Dusimy ok. 20 min, aż jabłka się rozpadną i zrobi się mus. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kaszy manny i studzimy.

Wszystkie składniki na ciasto razem zgniatamy i dzielimy na dwie części. Formę o wym. 20 x 36 cm. smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na kształt blachy i układamy na dnie. Na ciasto przekładamy mus z jabłek. Drugą część również rozwałkowujemy na kształt blachy i przekrywamy jabłka. Widelcem nakłuwamy wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. godzinę. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

Leave a Reply