Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta ucierane

Ciasto zebra – przepis

July 31, 2012 , 87018 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-zebra

Ciasto, które robiłam już kilka razy i zawsze się udaje. Puszyste, lekko wilgotne z przeplatanym smakiem kakao. Z przepisu Dorotus. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody ( może być gazowana )
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu do ciasta np. migdałowego lub rumowego

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy naprzemiennie mąkę, olej, wodę po każdym dodaniu mieszając delikatnie łyżką. Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta, a później ciemnego. Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy. Pieczemy przez pierwsze 20 min w temp. 160 C, a następnie podwyższamy do temp. 180 C i pieczemy kolejne 40 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

Komentarze

  • Reply Estera G. November 28, 2017 at 11:31

    https://uploads.disquscdn.com/images/5ab29b769cebd044f96f48de39f77c0163859429f92e16da6f1fcca4489ab333.png

    Czy zamiast oleju moze być stopione maslo?

    • Reply Ilovebake November 28, 2017 at 13:43

      Jak najbardziej :)

  • Reply Estera G. November 28, 2017 at 10:54

    Czy zamiast miksować cukier z maslem itd. moge je po prostu stopić?

    • Reply Ilovebake November 28, 2017 at 13:43

      Tak, już pisałam poniżej :)

  • Reply Amelia August 20, 2016 at 13:49

    Witam serdecznie :) Jak dodajemy porcjami mąkę, olej i wodę to ciasto mieszamy dopiero wtedy jak te trzy skladniki dodamy i potem kolejne porcje? :)

    • Reply Ilovebake August 22, 2016 at 10:24

      Mieszamy po dodaniu jednego składnika i robimy to bardzo delikatnie :)

  • Reply Ewelina K. October 28, 2015 at 14:12

    Czy wodę można zastąpić mlekiem?

    • Reply Ilovebake October 28, 2015 at 14:14

      Nie próbowałam robić na mleku, ale chyba będzie w porządku :)

  • Reply Zebra September 7, 2014 at 07:15

    […] Cały tekst i przepis pochodzą ze strony: ilovebake.pl […]

  • Leave a Reply