Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami – przepis

Sierpień 8, 2012 , 13521 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
buleczki-drozdzowe-1

Bułeczki z tego przepisu robiłam już rok temu i tak jak za pierwszym razem udały się pyszne, tak i teraz wyszły na medal;). Puszyste, delikatne, do tego słodka kruszonka i miękka śliwka w środku. Zapach podczas pieczenia drożdżowo – cynamonowy jest nie do opisania.  Przepis ze strony kwestiasmaku. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 12 bułeczek

  • 370 g mąki pszennej lub tortowej
  • 70 g cukru
  • 7 g drożdży suchych
  • mała szczypta soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
  • 150 g masła, miękkiego
  • 12 śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, mleko, jajka. Wszystkie składniki łączymy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 10 min. ). Wyrobione ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1-1,5 godz. do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy placki i w środek wkładamy dwie połówki śliwek. Ciasto dokładnie zlepiamy kształtując okrągłe bułeczki. Wkładamy do wysmarowanej masłem tortownicy ( śr. 27 cm ) i wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Bułeczki wkładamy łączeniami do dołu. Zostawiamy w formie na ok. 1-1,5 godz. do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.

W małym garnuszku roztapiamy masło na kruszonkę i dodajemy cukier, a po chwili mąkę razem z cynamonem. Odstawiamy z ognia i mieszamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy do wystudzenia.

Wrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 30 min. Smacznego.

Komentarze