Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Zawijane migdałowe bułeczki – przepis

August 13, 2012 , 11725 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
zawijane-buleczki-1

Przepis dla osób, które uwielbiają migdały. Nie dość, że bułeczki cudownie miękkie, słodkie to jeszcze podwójnie migdałowe. Super pomysł na śniadanie, do szkoły dla dzieci lub podwieczorek zamiast chipsów czy innych przegryzek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BUŁECZKI:

ILOŚĆ: ok. 14-15 bułeczek

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko + 1 do posmarowania ( temp. pokojowa )
  • 85 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 7 g suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g miękkiego masła
  • 20 g płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 25 g mielonych migdałów
  • 25 cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła

Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, solą, kardamonem, drożdżami, jajkiem oraz ciepłym mlekiem. Mieszamy i powstałą masę chwilę zagniatamy. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ok. 10 min, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni i stanie się elastyczne ( możemy lekko posypać mąką, gdyby po tym czasie nadal się kleiło ). Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. godzinę do podwojenia objętości.

Po godzinie uderzamy „ pięścią” w ciasto, aby je odpowietrzyć. Podsypujemy blat lekko mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 30 x 50 cm. Jedną część rozwałkowanego ciasta smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Lekko rozwałkowujemy na wymiar 30 x 25 cm i wycinamy paseczki wzdłuż krótszego boku o szer. 2 cm. Trzymając dwa końce wywijamy każdy w innym kierunku. Trzymając jeden koniec owijamy wokół drugi tworząc coś na kształt ślimaczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10-15 min. do uzyskania złotego koloru bułeczek. Smacznego.

Komentarze

Leave a Reply