Znajdź swój przepis

Bułeczki z serem i jagodami

18 sierpnia, 2012

Bułeczki z serem i jagodami są najlepsze pierwszego dnia, wtedy są mięciutkie i delikatne. Do serwowania na śniadanie, podwieczorek, kolacje, idealne dla dzieci lub na przekąskę do pracy. Nie muszę dodawać, że podczas pieczenia woń ciasta drożdżowego kusi tak bardzo, że zjadłam od razu ciepłe:). Z inspiracji Kass smaki i aromaty. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 12 bułeczek

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 300 g sera ( użyłam gotowego na sernik )
  • budyń waniliowy
  • 6 łyżek cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 200 g jagód lub borówek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko do posmarowania

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • szklanka cukru pudru
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, następnie dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i przykrywamy ściereczką na 10-15 min, aż drożdże zaczną pracować. Do kolejnej miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sól, gotowy zaczyn drożdżowy, żółtka i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni ( ok. 10 min ), gdyby ciasto mocno się kleiło po tym czasie można lekko podsypać mąką. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz.

Jagody myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę bułki tartej, mieszamy.

Ser łączymy z budyniem, 4 łyżkami cukru oraz skórką z cytryny.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i formujemy kulki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, przykrywamy ściereczką i czekamy 15 min. Po tym czasie dno szklanki ( 250 ml ) wkładamy do opakowania z mąką, aby nic do niej nie przywierało. Na środku wcześniej uformowanych kulek robimy wgłębienia dnem szklanki, dosyć mocno dociskając, aby pozostała tylko cienka warstwa. Nadziewamy łyżką masy serowej, a następnie na wierzch łyżkę jagód. Przygotowane bułeczki zostawiamy jeszcze na pół godziny pod przykryciem. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z łyżką wody. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu przekładamy do ostudzenia. Wszystkie składniki na lukier łączymy za pomocą trzepaczki i polewamy nim bułeczki. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x