Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem

Rafaello na krakersach – przepis

Sierpień 27, 2012 , 258574 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
rafaello-na-krakersach-4

Ciasto bardzo kokosowe, słodkie, delikatne w smaku. Po jednym dniu w lodówce krakersy miękną i tworzą spójną całość z masą budyniową. Wierzch ciasta możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi  lub polać delikatnie gorzką czekoladą, na pewno urozmaici to smak.

Kliknij TUTAJ i zobacz inne przepisy ala Rafello.

SKŁADNIKI:

  • 2 paczki słonych krakersów np. Lajkonik 180 g
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu
  • 50 g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
  • 250 g masła lub margaryny

Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.

Pozostałe 2 szklanki mleka razem ze szklanka cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.

Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę. Ja również wysypałam płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne. Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz Wiktoria Lipiec 4, 2019 at 20:53

    Masło najpierw ucieramy i dodajemy do niego przestudzony budyń czy do przestudzonego budyniu dodajemy po kawałku masła i ucieramy?

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 4, 2019 at 21:03

      Do zmiksowanego masła dodajemy po łyżce ostudzony całkowicie budyń.

      • Odpowiedz Wiktoria Lipiec 5, 2019 at 11:01

        Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)

  • Odpowiedz JUSTA Listopad 6, 2017 at 10:24

    Ciasto wyszło rewelacyjnie! Goście zachwyceni, a chyba o to chodziło :)
    Ja dodałam całą czekolade (pół do masy, pół na wierzch), i dałam 4 warstwy krakersów, ponieważ tej masy moim zdaniem było za dużo na 3. Ale jak kto woli :)
    Polecam przepis, na pewno do niego wróce! <3

  • 1 2 3

    Dodaj komentarz