Znajdź swój przepis

Rafaello na krakersach

27 sierpnia, 2012

Rafaello na krakersach to ciasto bardzo kokosowe, słodkie, delikatne w smaku. Po jednym dniu w lodówce krakersy miękną i tworzą spójną całość z masą budyniową. Wierzch ciasta możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi  lub polać delikatnie gorzką czekoladą, na pewno urozmaici to smak.

Kliknij TUTAJ i zobacz inne przepisy ala Rafello.

SKŁADNIKI:

  • 2 paczki słonych krakersów np. Lajkonik 180 g
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu
  • 50 g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
  • 250 g masła lub margaryny

Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.

Pozostałe 2 szklanki mleka razem ze szklanka cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.

Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę. Ja również wysypałam płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne. Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wiktoria says:

    Masło najpierw ucieramy i dodajemy do niego przestudzony budyń czy do przestudzonego budyniu dodajemy po kawałku masła i ucieramy?

    1. Ilovebake says:

      Do zmiksowanego masła dodajemy po łyżce ostudzony całkowicie budyń.

    2. Wiktoria says:

      Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)

  2. Ciasto wyszło rewelacyjnie! Goście zachwyceni, a chyba o to chodziło :)
    Ja dodałam całą czekolade (pół do masy, pół na wierzch), i dałam 4 warstwy krakersów, ponieważ tej masy moim zdaniem było za dużo na 3. Ale jak kto woli :)
    Polecam przepis, na pewno do niego wróce! <3

  3. Ciasto ogólnie super wyszło. Ja dałam całą czekoladę białą(pół do masy, pół na wierzch). I dałam 4 warstwy krakersów, gdyż tej masy jest za dużo na 3 :)
    Polecam ten przepis, wszyscy zachwyceni :) <3

  4. Oskar K. says:

    Robiłem dwa razy. Co prawda według trochę innego przepisu, ale podbija serca chyba każdego, przynajmniej każdego z mojej grupy na studiach, bo dla nich robiłem. Dziewczyny były szczególnie zachwycone ^^.

  5. Agnieszkaa says:

    Pychotka :)

    1. Ilovebake says:

      Idealne :) super

  6. Trudno okreslić słowo „czubate”, mi budyń wyszedł bardzo gęsty, Trzeba mieć profesjonalnego robota kuchennego aby utrzeć budyń z masłem. Gdyby utrzeć masło i dodawac zimny budyn- ok zgoda, ale odwrotnie nie ma szans, bzdura!!!!
    . masa wyszła kitowata rozłożenie jej na krakersach graniczyło z cudem! Masa jest bardzo słodka, aż mdła. NIE POLECAM

  7. Najlepsze i najprostsze rafaello :) Korzystam z tego przepisu bardzo często :)

  8. Jak zrobisz ciasto dzień wcześniej to wszystko się zrówna i powinno być ok… Chociaż zaraz po zrobieniu jest specyficzne ;)

  9. Skoro najpierw ucieramy masło, a następnie dodajemy budyń- to mogłaby Pani poprawić to w przepisie. Gdyż nie każdy będzie czytał komentarze.
    A dodawanie kawałka masła do budyniu, jest wielką różnicą w wykonaniu tego przepisu i większym prawdopodobieństwem zwarzenia(!) się kremu, oraz zbyt długim ucieraniem.

    1. Ja zawsze dodawałam masło na końcu, jak już masa jest chłodna lub przynajmniej letnia. Nigdy nic mi się nie zważyło. A robię to ciasto bardzo często ;)

      No stress…

  10. Zrobiłam tydz temu i dziś. Do kremu dodałam też advocat.
    Pyyyycha :)

  11. Czy masło najpierw ucieramy i dodajemy przestudzony budyń? :)

    1. Ilovebake says:

      Dokladnie tak :-)

    2. dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam :)

    3. Ilovebake says:

      Nie ma za co. Milego wieczoru :-)

    4. Tak tak wiem że w pokojowej :) Dzisiaj robię te ciasto a szukałam dobrego przepisu i myslę że ten będzie idealny :) Pozdrawiam

    5. Ilovebake says:

      Fajnie jeśli podzielisz się tym jak wyszedł :) np. fotka ;p

    6. Ciasto wyszło przepyszne :) Nie do opisania świetny przepis :) Chciałam załączyć zdjęcie ale niestety nie chce mi otworzyć :( pozdrawiam

    7. Ilovebake says:

      Cieszę się i mimo to dziękuję za komentarz. Pozdrawiam

    8. Ilovebake says:

      Ps. Maslo w temp pokojowej musi byc inaczej masa sie zwazy.

  12. AgnieszkaWi says:

    Dziękuję za przepis, ciasto wyszło rewelacyjnie :) Pozdrawiam :)

    1. Super :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x