Czekoladowe muffinki z cukinią – przepis


Wiele razy oglądałam programy, gdzie piekło się dietetyczne ciasta i dodawało do środka cukinię lub buraki. Na początku podchodziłam do tego z wielkim zdziwieniem, ale nie znałam smaku cukinii, a jest ona mało wyraźna w smaku i nie dominuje, a raczej idealnie komponuje się z intensywniejszym składnikiem. Na ciasto czekoladowe przyjdzie jeszcze czas, a teraz postawiłam na coś mniejszego. Muffinki okazały się niesamowicie smaczne, lekko wilgotne, mocno czekoladowe i te orzechy, które dodają całości super efekt. Takie muffinki warto dawać dzieciom, które nie lubią warzyw zawsze to jakiś sposób na ich przemycenie;). Z przepisu Marthy Stewart. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 24 muffinki

  •  113 g masła lub margaryny, miękkiej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka startej cukinii na tarce o grubych oczkach
  • ¼ szklanki kakao
  • 85 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ok. 300 g orzechów włoskich drobno pokrojonych

W dużej misce mieszamy masło razem z cukrem, solą i jajkiem. Następnie dodajemy wanilię, cukinię oraz śmietanę i łączymy trzepaczką lub mikserem. Mąkę przesiewamy razem z kakao, dodajemy pokrojoną czekoladę i dodajemy do wcześniej powstałej masy, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub cukrem. Napełniamy ciastem prawie do pełna i obsypujemy wierzch orzechami włoskimi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu muffinki zostawiamy przy lekko uchylonym piekarniku przez 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Smacznego.

wydrukuj teraz