Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bułki, Słodkie bułeczki

Czeska chałka z rodzynkami – przepis

Wrzesień 7, 2012 , 15388 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
czeska chałka z rodzynkami

Mało kto wie, że chałka to rytualne pieczywo Żydów, które spożywają podczas szabatu. Dla nas kojarzy się ze słodką bułką, którą jadamy na śniadanie. Wiele osób przed jej zrobieniem odstrasza zaplatanie, ale nie jest to takie trudne, a metod jest wiele. Na trzy wałeczki, cztery, a nawet sześć. Jest to moja pierwsza chałka, więc wybrałam to najprostszą metodę zaplatania na trzy ( przecież mam już praktykę, kiedyś zaplatałam warkocze koleżankom;p ). Muszę powiedzieć, że poszło szybko, sprawnie i bez nerwów;). Dlatego nie ma co się zrażać i warto ją wykonać bo smak jest po prostu świetny. Słodka, mięciutka, pulchna, do tego rodzynki i chrupiące migdały. Dzieciom na pewno taka chałka urozmaici śniadanie. W przepisie nie podałam dokładnie czasu pieczenia, ponieważ to zależy jak bardzo wypieczoną skórkę lubicie. Z inspiracji Bayaderki, ale po swoich modyfikacjach. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 chałka

  • 210 ml ciepłego mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 żółtka, temp. pokojowa
  • 300 g mąki pszennej + 100 g do podsypywania
  • 50 g miękkiego masła
  • 45 g cukru
  • 5 g soli
  • 50 g rodzynek
  • 1 całe jajko do posmarowania wierzchu
  • ok. 100 g płatków migdałowych

Mąkę przesiewamy dodajemy drożdże, sól, cukier, żółtka oraz ciepłe mleko. Wszystko razem wyrabiamy ok. 10-12 min. ( jeśli ciasto po tym czasie będzie mocno luźne można dodać trochę mąki ). Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Następnie dodajemy rodzynki i chwilę wyrabiamy do ich połączenia z ciastem. Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miseczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do podwojenia objętości, ok. 1,5 godz.

Napuszone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i odgazowujemy tzn. chwilę wyrabiamy, aby nie było w nim powietrza ( jeśli ciasto się klei dodaj jeszcze mąki ). Dzielimy na trzy równe części i z każdej kształtujemy wałek o dł. 35 cm. Wałeczki kładziemy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie i zlepiamy górne końce razem, zawijając lekko pod spód. Następnie zawijamy jak warkocz zaczynając od lewego wałeczka, przekładając go pomiędzy środkowy i prawy. Bierzemy prawy wałek i przekładamy pomiędzy środkowy i lewy. Środkowy wałek przekładamy pomiędzy lewy i prawy. Czynność powtarzamy do wykończenia. Końce zlepiamy i zawijamy pod spód chałki. Dokładne zaplatanie zobaczycie na TYM obrazku. Bułkę zostawiamy do napuszenia ok. 40 min, przykrywając ściereczką. Napuszoną smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką wody i smarujemy, następnie obsypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 200 C do złotego koloru. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz