Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Kruche ciasteczka w kratkę – przepis

Wrzesień 9, 2012 , 17070 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
15.KRUCHE CIASTKA W KRATKĘ - PRZEPIS

Przepis na kruche ciasto jest zapożyczony od Gordona Ramseya, natomiast wykonanie podpatrzone na stronie kitchensimplicity. Pyszne, chrupiące, cynamonowe. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasteczka możecie dodać do ciasta trochę cukru. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 9 ciasteczek

  • 350g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 150g zimnego masła lub margaryny + 20g do posmarowania wierzchu
  • 1 jajko

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz zimne masło. Wszystko miksujemy ok. 10 sek. do powstania grudek. Następnie dodajemy jajko,wodę i szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Po tym czasie stolnice oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Za pomocą okrągłego noża do pizzy lub zwykłego wycinamy paski o szer. 2 cm. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Paski z jednej części ciasta układamy jeden obok drugiego. Co drugi pasek zawijamy na wierzch do połowy. Bierzemy jeden pasek z drugiej części ciasta i nakładamy w poprzek, pod zawinięte paski z pierwszej części. Na tak ułożone ciasto nakładamy zawinięte paski tworząc kratkę. Postępujemy dokładnie tak samo do wyczerpania pasków. Jeśli chcecie dokładnie zobaczyć jak powinno wyglądać tworzenie kratki kliknijcie TUTAJ. Tak wykonane ciasto wkładamy na 15 min. do lodówki, następnie filiżanką lub szklanką ( u mnie o śr. 8 cm ) wycinamy kółka. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy obficie cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz