Znajdź swój przepis

crumble ze śliwkami

22 września, 2012

Crumble ze śliwkami to nic innego jak kruche ciasto posypane na owoce. Deser prosty w wykonaniu, a jak bardzo smaczny. Mi najbardziej smakuje polany śmietanką. Przepis ze strony oldyarrestates. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 4 porcje

  • 225 g mąki tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 110 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg śliwek

Śliwki kroimy w połówki i pozbywamy się pestek, następnie kroimy jeszcze na pół każdą część i zasypujemy 60 g cukru pudru. Mąkę przesiewamy dodajemy pokrojone w niewielkie części masło, cynamon i pozostały cukier. Łączymy dłońmi do uzyskania grudek. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne o poj. 250 ml smarujemy lekko masłem, wkładamy śliwki i zasypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. godzinę do uzyskania złotego wierzchu. Podajemy z gałką lodów lub polane śmietanką 30%. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x