Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Świderki drożdżowe – przepis

Wrzesień 24, 2012 , 9139 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
swiderki-drozdzowe

Świderki były kiedyś moim ulubionym wypiekiem drożdżowym, wolałam je nawet bardziej od pączków. Dzisiaj w sklepach raczej ich nie widać, a chciałam przypomnieć sobie ich smak. Przepis na ich wykonanie jest bardzo prosty, zawijanie także nie sprawia problemów, a smażymy dokładnie jak pączki. Ciasto jest bardzo delikatne, maślane, puszyste. Nigdy nie jadłam tak dobrych świderków. Ja uwielbiam je z cukrem pudrem, ale możemy je zamoczyć w polewie czekoladowej lub polukrować. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 8 świderków

  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 masła, miękkiego

DODATKOWO:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól i mieszamy. Następnie wlewamy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy z miski i na posypanej mąką stolnicy zagniatamy przez ok. 2 min, aż stanie się elastyczne. Po tym czasie dodajemy masło i ponownie zagniatamy przez ok. 6-8 min. Jeśli po tym czasie ciasto będzie mocno kleiło się do dłoni można lekko podsypać mąką. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na 8 równych części, formując kulki. Podzielone ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. Następnie każdą kulkę dłońmi formujemy w wałeczek o dł. 20 cm. Składamy na pół i skręcamy w świderki. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Smażymy w temp. 170 C z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączmy z tłuszczu i od razu posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz Elwira Czerwiec 22, 2015 at 19:27

    Gdzie można kupić taką niebiańskią zastawę stołową? :D

  • Dodaj komentarz