Przepis przekazany z rąk do rąk i testowany przez niejedną osobę. Jest to chyba jeden z najprostszych w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealnie wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr. 1 wśród serników. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
- 1 kg białego sera z wiaderka
- 8 jajek
- 2 budynie śmietankowe (słodzone), proszek
- ¾ szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 250 g herbatników
Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na sernik.
Komentarze
Cóż to za sernik bez odrobiny masła???? dziwny przepis, nie będę ryzykować
Niestety mi sernik nie wyrósł, jest niski i zbity.