Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach – przepis

September 27, 2012 , 511235 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tradycyjny-sernik-5

Przepis przekazany z rąk do rąk i testowany przez niejedną osobę. Jest to chyba jeden z najprostszych w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealnie wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr. 1 wśród serników. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe (słodzone), proszek
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g herbatników

Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej  łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na sernik.

Komentarze

  • Reply patkiss3 November 11, 2015 at 22:28

    Robiłam dziś :) niestety popękal i wyszedł niski :/ w smaku ok :) jednak wolę tradycyjne sernik na kruchym spodzie . Nie wiem czy coś źle zrobiłam ale robiłam wszystko jak w przepisie tym bardziej ze bardzo często piekę ciasta a 1 raz sięgam po pomoc z internetu . Spod na herbatnikach dla mnie suchy :(

  • Reply aszka April 3, 2015 at 18:24

    sernik faktycznie łatwy w przygotowaniu. Niestety na formę (taką jak w przepisie) wyszedł jak na mój gust zdecydowanie za niski! Trochę mnie tym rozczarował, bo czytając zapewnienia że wychodzi dość wysoki nie pomyślałam by zwiększać ilość użytych składników…

  • Reply Martaaa April 2, 2015 at 15:55

    jakie powinny być herbatniki na spodzie ?

    • Reply Ilovebake April 2, 2015 at 16:20

      Ja użyłam zwykłych maślanych, ale właściwie możesz użyć dowolnych :) pozdrawiam

  • Reply Hania K. March 4, 2015 at 13:35

    Uwielbiam prostotę tego przepisu! :) Zmiksować w odpowiedniej kolejności i wylać na poukładane herbatniki. Resztę robi piekarnik :) Coś w sam raz dla lenia – uwielbiam! ;)

    • Reply Ilovebake March 4, 2015 at 13:52

      Dzięki za komentarz pokaż jak Ci wyszedł następnym razem jestem ciekawa :)

      • Reply Hania K. March 4, 2015 at 16:15

        Całkiem podobnie jak Tobie ;) Tylko moje zdolności fotograficzne są gorsze ;)

        • Reply Ilovebake March 4, 2015 at 18:47

          Oj chodzi o smak :-) udalo sie i jest swietny

  • Reply micha December 19, 2014 at 23:39

    Czy można użyć normalnego sera? Ile razy należy od zmielić???

    • Reply Ilovebake December 20, 2014 at 08:56

      Tak, można. Zmiel go wtedy 2-3 razy tak, aby nie było grudek i ser był kremowy

    1 2 3 4

    Leave a Reply